Hřebenovka Jeseníků s přespáním venku u studánek

Věřím, že jsou tu stále lidé, kteří milují českou přírodu a vydávají se do ní nejraději s batohem na zádech, spacákem a vařičem. Něco na tom prostě je na pár dní vylézt z naší komfortní zóny a nechat se obklopit ryzí přírodou se vším všudy. Pozorovat ve dne mraky a v noci hvězdy, ochutnávat borůvky a pít ze studánek. Je to lék na duši a skvělý digitální detox – tento výraz předchozí generace trampů ani neznala. Zajímavé, že? Hřebenovka Jeseníků je nenáročná a opravdu příjemná třídenní túra. V tomto článku se dozvíte, kde můžete venku přespat, kde čerpat vodu a kde jsou nejkrásnější místa. Pokud se na ni vydáte, nespatříte úplně všechny krásy Jeseníků. Rozhodně ale získáte důvod se do Jeseníků znovu podívat a tyto ostatní krásy také prozkoumat. 

1. den: 13,2 km, stoupání 1 030 m, klesání 268 m

2. den: 22,7 km, stoupání 672 m, klesání 647 m

3. den: 5,9 km, stoupání 17 m, klesání 467 m

celkem: 41,8 km, stoupání 1 719 m, klesání 1382 m

Východ slunce na Pradědu
Mechy u Švýcárny

Výchozí bod naší túry v Jeseníkách

Prvním vrcholem, ze kterého budete moci sledovat rozlehlá údolí je Šerák 1 351 m. Je na vás, zda na něj polezete z Lipové-lázně nebo z Ramzové. Do obou těchto vesniček jede přímý rychlík z Brna. Ze Šeráku budete za malou chvíli na dalším vrcholu jménem Keprník 1 423 m , ze kterého je také krásně vidět.

Výhled z Keprníku
Flóra na Pradědu

Přespání u Vřesové studánky

Z Keprníku budete pokračovat po červené až k Vřesové studánce 1 313 m, kde můžete přespat. Studánka je zastřešená kamennou budkou, kde můžete přespat pod střechou, vejdou se tam dva nebo tři lidé. Před studánkou je zpevněný plácek, kde se také můžete uvelebit pod širým nebem. Vřesová studánka teče jen malinkým praménkem, ale pít se z ná dá.

Vřesová studánka

Z Vřesové studánky sejdete do Červenohorského sedla 1 013 m. Je to známý lyžařský areál, ale i v létě se tam dá ubytovat na chatě. Na Červenohorském sedle najdete i autobusovou zastávku pro případ nouze. Pak vás čeká docela prudký výstup na Švýcárnu 1 304 m. Cesta však ubíhá rychle, protože se můžete kochat překrásnými lesy s borůvčím a zajímavými rostlinami, které se v lese normálně nevidí. Před Švýcárnou vás také čeká přechod přes mokřady po dřevěných lávkách. 

Dřevěné lávky na cestě na Švýcárnu
Místní flóra

Studánka na Švýcárně

Chata Švýcárna je jedním z nejznámějších míst v Jeseníkách, můžete si tam dát oběd, v chatě se dá také ubytovat. U chaty si můžete dopustit lahve pitnou vodou ze studánky a dát si třeba svačinu. Otevře se Vám nový výhled do další části Jeseníků a budete již směřovat k nejvyššímu cíli – k Pradědu.

Chata Švýcárna

Praděd 1 491 m

Ze Švýcárny na nejvyšší vrchol Moravy to máte již jen 3,7 km. Dobrodruhové mohou vyzkoušet se dostat na Praděd dostatečně brzo, aby mohli sledovat východ slunce. Sama jsem to vyzkoušela, stojí to za to. V ranních hodinách je tam opravdu chladno, bude se Vám hodit nějaký teplý nápoj, který si ale musíte v takových ranních hodinách udělat sami. Na Pradědu si určitě obejdete známou budovu vysílače, hotelu, restaurace a rozhledny v jednom. 

Přes Jelení hřbet až k Jelení studánce

Z Pradědu ještě chvíli půjdete po asfaltu až k chatě Ovčárna 1 310 m. Za ní se pustíte opět na luční cestu, která vás povede přes Jelení hřbet až k Jelení studánce 1 320 m, kde najdete další místo k noclehu. Jelení hřbet je kouzelné místo. Máte pocit, že jste zároveň na horách a na louce. Tu a tam se musíte proplést klečí, ale cesta je jinak skoro po rovině, je to pohoda. 

Jelení studánka vám nabídne nejen lahodnou vodu k pití, ale i místo, kam se můžete schovat při nevlídném počasí. Útulna na Jelení studánce je mnohem větší než místo u Vřesové studánky. Pod střechu se vejde klidně deset lidí, zastřešená plocha má cca 6×4 m. Prohlídku útulny najdete na tomto videu – v čase 6:50.

Hřebenovka Jeseníků je u konce

Dále už je na vás, jakou cestou se vydáte dále. Nejkratší cesta k autobusové zastávce vede po zelené před Ztracené kameny. Hned jak sejdete z hřebene dojdete k motorestu Skřítek, kde si můžete oddechnout počkat na bus. Najděte si však spoj dopředu, protože byste mohli jinak několik hodin čekat. Ačkoli se na hřebenovku nejspíše vydáte v letních měsících, nepodceňte vybavení, i do Jeseníků může přijít špatné počasí. V noci je mnohem chladněji než v údolí, pamatujte na to, ať v noci nezmrznete ve spacáku s komfortní teplotou 0 °C.

Věřím že jste si hřebenovku Jeseníků přidali na svůj wishlist a že se tam jednou vydáte, ať už s batohem a spacákem nebo s batůžkem a přespáním na chatách. Tak jako tak patří Jeseníky mezi klenoty české přírody. Pokud máte raději videa, užijete si pohled na Jeseníky z dronu

 

Pokud vás těší dívat se na fotky z hor, můžete navštívit mé horské portfolio, kde najdete třeba fotky z výpravy na švýcarský Bishorn 4 153 m, z hřebenovky Stubaiských Alp a vysokých Taur v Rakousku, ze severních pláží Jutského poloostrova v Dánsku nebo chorvatské vesničky Rogoznica. Vím, to už nejsou hory, ale i tak je to pěkná podívaná. V portfoliu najdete i odkazy na články, které popisují dobrodružství z jednotlivých výprav.